Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack no longer supports Custom CSS. Read the WordPress.org documentation to learn how to apply custom styles to your site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /customers/5/6/3/toenderskibslag.dk/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Historie – KALVØ VIKINGESKIBSLAG
Historie

Historie

Tønder Skibslag blev dannet i 1976, hvor man fik brugsretten til vikingeskibet Imme Gram. Imme Gram blev bygget i 1963 af spejderne fra Pamhule Division i Sønderjylland, under ledelse af Hartvig Nielsen. I 1976 trængte skibet til en større restaurering og skibslaget blev dannet med henblik på at få Imme Gram ud at sejle igen. Siden har foreningens formål været at drive skibet, det vil sige vedligehold, reparationer og vigtigst af alt hvert år at sejle sommertogter, som gik fra Kalvø og rundt i Lillebælt og det sydfynske øhav. Som navnet antyder, blev Skibslaget dannet i Tønder, men har siden sin start haft medlemmer fra hele landet og fra udlandet, og Imme Gram har været hjemmehørende på Kalvø i Genner bugt.
Imme Gram blev bygget efter inspiration fra Ladby skibet fra Kerteminde. Det vil sige at det var et langskib, der kunne sejles for sejl og årer. Det var lige knapt 22 meter langt, havde 32 årer, og der var plads til en besætning på op til 40 børn og voksne. De sidste mange år blev der hvert år sejlet tre sommertogter, hvor mellem 75 og 100 børn og voksne sejlede en uge af deres sommerferie i det sydfynske øhav. Udover sommertogterne består foreningens aktiviteter af: Ophal i efteråret hvor skibet kom på land og blev gjort klar til vinteren; Påskelejr hvor blev skibet gennemgået, de nødvendige reparationer foretaget og almindeligt vedligehold hvor skrog og løsdele skrabes og tjæres og sejl og rig gennemgås. Senere på foråret blev skibet søsat og lagt for svaj bag Kalvø, hvor hun lå indtil sommerferien kom og besætningerne var klar til at drage af sted.
Imme Gram forliste ved Lyø, natten til d. 26. juli 2009, men hun lå for svaj. Siden da har Tønder Skibslag arbejdet på at rejse penge til byggeriet af et nyt vikingeskib. Det er det skib, der blandt andet med bevillingen fra Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond nu er ved at blive realiseret. Herudover er byggeriet støttet af Oticon, Friluftsrådet, Fonden af 29. december 1967 og Christmas Møllers Mindefond.
Byggeriet blev sat i gang i efteråret 2010. De nederste fire bordgange af skibet bliver bygget af Bent Hartvig på Rudkøbing Bådeværft. I påsken 2011 overtog medlemmerne af Tønder Skibslag byggeriet, og skibet blev søsat i august 2012.
Efter at foreningsmedlemmer begyndte at sejle på togt hver år med dejlig lokal samarbejde, omdøbte skibslagets forening til Kalvø Vikingeskibslag på generalforsamlingen i januar 2014. Imme sejler 3 togter hver sommer.

Giv din mening